OP TAK spuštěn

OP TAK spuštěn

Dne 15.8.2022 došlo k vyhlášení dlouho očekávaných výzev z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) na podporu rozvoje výroby, inovací vývoje a úspor energií. Zde přinášíme stručný přehled těchto výzev:

Úspory energií
V reakci na politicko-ekologickou situaci, která vede k navyšování cen jsou úspory energií nezbytným opatřením a pro tuto výzvu je vyčleněno 10 mld. Kč. Výzva na podporu snížení energetické náročností podniků a zlepšení využívání energie může být čerpána na instalaci obnovitelných zdrojů energie, zateplení, výměnu technologií, oken, rozvodů a na zavedení dalších opatření pro zlepšení hospodaření s energií.

Aplikace
Výzva na podporu v oblasti zavádění a vývoje nových produktů a řešení, ze které lze financovat i mzdy pracovníků a odměny třetích stran. Program podporuje výzkum  pro inovaci v oblasti průmyslu, vývoje softwaru, vědeckých činností, stavebnictví nebo výroby energií a dalších oblastí trhu.

Inovace
Díky tomuto programu získáte podporu financování technologií a dalších prostředků pro uvedení inovativních produktů a služeb na trh.

Proof of Concept
Program určený na financování služeb expertů, odborné konzultace,  licencí, patentů a know-how na podporu ověření aplikačního potenciálu nových výsledků výzkumu a vývoje před jejich možným uplatněním v praxi. Cílem výzvy je posílení vazeb mezu výzkumnými organizacemi.

Obnovitelné zdroje
Program na podporu výroby a distribuce energie z obnovitelných zdrojů - výstavbu větrných elektráren.

Inovační vouchery
Výzva je určena na výzkum a šíření znalostí, ochranu práv vlastnictví

Sdílet: