Možnosti podpory pro začínající podnikatele

Možnosti podpory pro začínající podnikatele

Evropské dotace
kalendář Červen 06.

Poslední roky jsou kvůli přetrvávající ekonomické krizi náročnější i pro zaběhlé leadery na trhu. V horší pozici se nachází začínající podnikatelé a nově vzniknuté start-up projekty. Pro mnoho nově rozvíjejících subjektů je téměř nemožné pokrýt financování svých projektů ze svých prostředků. Pro začínající podnikatele se však aktuálně otevírá celá řada možností, jak čerpat podporu na svůj podnikatelský záměr, který nemohou financovat celý z vlastní kapsy. V tomto článku naleznete seznam těch nejvýznamnějších:

Firemní úvěr Start up

Dlouhodobý, zvýhodněný úvěr do výše až 1,2 mil. Kč bez nutnosti doložení podnikatelské historie. Určeno pro nové projekty - do 3 let vzniku. V případě firem a OSVČ s již uzavřeným alespoň 1 účetním obdobím – žadatel dokládá daňové přiznání. Nově vzniklé subjekty pouze vyplňují dotazník a dokládají podnikatelský záměr.

Program INOSTART

Program České spořitelny podpořen Ministerstvem průmyslu a obchodu je určen na podporu financování inovativních podnikatelských záměrů a start-upů. Program Vám poskytne až 70% záruku za úvěr do výše 15-ti mil. Kč. V rámci programu je zajištěno i bezplatné podnikatelské poradenství finančním specialistou.

Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST)

Dotační program s cílem podpořit začínající podnikatele působících v Karlovarské, Ústeckém a Moravskoslezském kraji se zaměřuje na podporu realizace zastřešujících projektů, projektů zaměřených na obnovu přírody a krajiny, projektů zavádění inovativního, oběhového hospodářství a poskytnutí zvýhodněných úvěrů malým a středním firmám.

OP TAK

V rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost - OP TAK je vyhlášeno několik výzev, které mohou využít i menší, začínající firmy. V závislosti na oboru podnikání a záměru lze získat až desítky miliónu korun. Pro většinu výzev je podmínkou společenská nebo ekologická přínosnost, případně expanze značky na zahraniční trh – tedy především podpora vývoje a přechod na udržitelné hospodářství pomocí výroby energie z obnovitelných zdrojů a snižování energetické náročnosti budov. 
Podmínkou většiny programů je uzavření alespoň dvou účetních období, jsou zde však i programy, kde není potřeba dokládat dvouletou historii firmy (např. Country of the future).
Více informací o konkrétních výzvách naleznete zde:
Úspory energie
Digitální podnik
Větrné elektrárny

Připravované výzvy

Vzhledem k velkému zájmu o instalace FVE na firemní budovy a intenzivní podporu přechodu na obnovitelné zdroje ze strany Evropské unie se dá předpokládat obnova již ukončených programů Státního fondu životního prostředí a Národního plánu obnovy zaměřených právě na instalace fotovoltaických elektráren. Právě probíhá hodnocení již podaných projektů k jejímuž závěru očekáváme vyhlášení dalších výzev programu.

Mezi další nejvýznamnější plánované dotační programy patří např. podpora Sociálního podnikání Operačního programu Zaměstnanost + (OPZ+), podpora Sociálního podnikání z úřadu práce (příspěvky na zřízení pracovních míst), nebo např. podpora pro začínající podnikatele z krajských úřadů.
Tyto programy jsou v přípravě, o podrobnostech vás budeme informovat na našem webu.

Další možnosti

V tomto článku jsou zveřejněny pouze základní informace o tom, kde je možné čerpat podporu na rozjezd vaší firmy. V případě zájmu o analýzu možností čerpání dotace pro konkrétní záměr se na nás v rámci bezplatné konzultaci můžete obrátit a my vám pomůžeme se lépe zorientovat v aktuálních dotačních titulech a pokud Váš záměr bude splňovat podmínky, navrhneme vám vhodný postup.

V případě, že provozujete firmu, vlastněnou veřejným subjektem, doporučuji navštívit náš web www.dotaceproobce.cz, kde naleznete více informací o možnostech podpory podnikání ve veřejném sektoru.

Sdílet: