Možnosti, kde čerpat dotace na fotovoltaiku

Možnosti, kde čerpat dotace na fotovoltaiku

Evropské dotace
kalendář Srpen 30.

Podnikatelský sektor v současné době hojně využívá možnosti dotační podpory na výstavbu fotovoltaických systémů. Současná energetická krize se dotýká firem všech velikostí. Podniky řeší vysoké ceny energií a všechna odvětví průmyslu, obchodu a služeb hledají možnosti, jak snížit spotřebu elektřiny při výrobě.
Jedním z účinných řešení je fotovoltaika. Díky technologickému vývoji se navíc snižují náklady na její pořízení, zatímco efektivita a životnost vyrobených komponentů stoupá. Solární panely navíc můžete získat výhodněji díky dotacím. Existují dvě možnosti, jak na to.

1. Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost – Úspory energií 

Z tohoto dotačního programu mohou čerpat podnikatelské subjekty všech velikostí vymezené ve výzvě. Minimální výše podpory je 500 tis. Kč a podíl dotace se pohybuje od 35 do 65 % pořizovacích nákladů - dle umístění podporované nemovitosti a velikosti podniku. Pro splnění podmínek je potřeba, aby kromě fotovoltaiky byly v rámci projektu realizovány další opatření přispívající ke snížení energetické náročnosti budovy (např.: zateplení obvodového pláště, modernizace rozvodů tepla, plynu, elektřiny, renovace a výměna otvorových výplní výměna oken, výměna energetický neefektivních strojů, akumulace všech forem, instalace systému kombinované výroby tepla a elektřiny, modernizace trakčních stanic a sítí a jiná opatření zvyšující energetickou samostatnost budov).

2. Modernizační fond - Výzva RES+ č. 1/2022 - Fotovoltaické elektrárny do 1 MWp

Podpora je určena na výstavbu fotovoltaiky do 1MWp pro všechny stávající i budoucí výrobce elektřiny. Podpořeny jsou výstavby samostatných projektů FVE mimo umístění pouze na budovách nebo sdružené projekty FVE, které zahrnují více dílčích projektů s více než jedním předávacím místem.

Nevíte, který dotační program pro vás bude nejvhodnější? Potřebujete poradit, jaký výkon fotovoltaiky zvolit, jaká je návratnost investice a co je potřeba pro podání žádosti? Neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím bezplatné konzultace projektu. Provedeme vás celým procesem a pomůžeme zpracovat projektovou dokumentaci, energetické posouzení a získat samotnou dotaci.  V současné době zpracováváme více než sto podobných projektů po celé ČR.

Sdílet: